Slutspelsskägg – Vad är det?

Något du som är sportintresserad ofta hör när det är dags för ett slutspel, är något som kallas för slutspelsskägg. Det är något som verkligen förknippas med sportens värld, och också något som anses bidra till en större gemenskap i lagsporter. Den som anses ha startat denna trend var Björn Borg, men sedan blev företeelsen något som numera förknippas med lagsporter. Här är det meningen att alla män som är med i laget när det drar igång till slutspel i serien, ska haka på och låta skägget växa tills någon har vunnit serien. Detta har faktiskt även blivit en uppskattad trend både hos publiken och hos spelarna.

Så började slutspelsskägg inom lagsporter

Då det gäller slutspelsskägg inom lagsporter tros det ha startat i NHL och Stanley Cup-slutspelet. Där var det tidigare förbjudet att bära skägg i denna liga. Det skulle dröja till 80-talet, då New York Islanders lät sina spelare odla skägg under slutspelet. Laget vann Stanley Cup fyra år i rad och det sades bero på de nya skäggen. Om det verkligen berodde på skägget är det ingen som vet, men efter detta tog denna trend verkligen fart och spreds som en löpeld över världen. Idag är det mera kutym att odla skägg till ishockeyns slutspel än det är att inte göra det.

Ger slutspelskägg bättre spelare?

Att slutspelskägget skulle göra att lagets spelare blir bättre är helt omöjligt. Däremot höjs moralen och gemenskapen, vilket kan bidra till att laget gör en bättre prestation som en enad grupp med tillit till varandra. Slutspelsskägg ska annars bara ses som en vidskeplig gest, vilket kanske gör att allt blir lite roligare på planen och mera spännande. Det har även förts över till skolan, då en del under tentaperioder inte vill raka skägget då de tror att det sitter kraft i detta.